Макароны с сыром по-американски: пошаговый рецепт

С ветчиной или колбасой

Ингредиенты: 620 г рожков или спиралек (макароны), 230 г ветчины, 330 г твердого сыра, соль, зубчик чеснока, оливковое масло, пучок свежей петрушки, горсть помидорок черри. Как приготовить макароны с ветчиной и сыром, рассказывается далее.

  1. Сначала на оливковом масле обжариваются половинки помидоров. Через пару минут к ним добавляются небольшие кусочки ветчины и измельченный любым удобным образом чеснок. Сюда же высыпается мелкорубленая зелень. Масса солится.
  2. Макароны варятся до готовности с большой ложкой оливкового масла. Это защитит их от слипания.
  3. Готовые горячие рожки или спиральки выкладываются в сковородку к обжаренным компонентам. Осталось все присыпать тертым сыром и прогреть до того момента, пока он расплавится.

По аналогичному рецепту можно приготовить макароны с колбасой и сыром.

Подсказки для фанатов мак-н-чиз

  • Макароны с сыром хороши сами по себе. Но чтобы сделать блюдо сытнее и интереснее, вы можете добавить к ним: нарезанные колечками сосиски, нарезанную кубиками ветчину, вареные брокколи, фарш и красный перец, пассерованный лук и грибы. В общем все, что есть в вашем холодильнике или что подсказывает настроение. Макароны с сыром – это универсальная основа для любых экспериментов.
  • Вкус сырного соуса станет насыщеннее и глубже, если использовать не один вид сыра, а два-три. Например, чеддер, пармезан и гауду.
  • Экспериментировать можно и с густотой соуса. Если нравится погуще, то можно добавить в ру чуть больше муки и чуть меньше молока. А чтобы сделать соус менее густым, используйте больше молока.
  • Остатки макарон с сыром можно хранить в холодильнике до 1 недели и разогревать в микроволновке. Если после разогрева соус станет сухим, добавьте в него немного молока, чтобы он снова стал нежным и сливочным.

  • Тесто для пиццы – пошаговый фото-рецепт
  • Оладьи на кефире – 2 лучших рецепта и 2 секрета пышности
  • Овсяноблин и пп-панкейк – 2 рецепта на каждый день
  • Как варить рис – 3 лучших способа
  • Классический Оливье с колбасой – 8-шаговый рецепт с фото
  • Как приготовить селедку под шубой – классический рецепт с маленькой хитростью

Kid Friendly Recipes to Explore:

  • Cheesy Chicken Fritters are always a hit with kiddos (and adults!)
  • Mashed Potato Pancakes – crisp on the outside with a cheesy center
  • Baked Chicken Nuggets are so much better than store-bought
  • Practical School Lunch Ideas – both hot and cold

Print

Creamy Mac and Cheese Recipe

4.86 from 28 votes

Prep Time: 10 minutes

Cook Time: 20 minutes

Total Time: 30 minutes

A homemade Mac and Cheese Recipe that children eat (and love)! The ultra creamy cheese sauce is so easy to whip up and you can use a variety of pasta. You’ll make this macaroni and cheese over and over.

Author: Natasha of NatashasKitchen.com

Skill Level:

Easy

Cost to Make:

$10-$15

Keyword:

Mac and Cheese, Macaroni and Cheese

Cuisine:

American

Course:

Dinner, Side Dish

Calories: 394 kcal

Servings: 8 people

Ingredients

  • 12
    oz
    elbow macaroni pasta
  • Salt for pasta cooking water
  • 12
    oz

    we used the Vit D one

  • 2
    large eggs
  • 6
    oz
    havarti cheese
    (2 cups grated)
  • 6
    oz
    colby jack cheese
    (2 cups grated)
  • 3/4
    tsp

    or to taste

  • 1/3
    cup
    sour cream

Instructions

  1. Bring a large pot of salted water to a rolling boil. Add pasta and cook according to package instructions. Reserve 3/4 cup pasta cooking water, then drain remaining water and set pasta aside in the pot.
  2. In a medium saucepan, combine 12 oz evaporated milk, 2 eggs, both grated cheeses and 3/4 tsp salt. Place saucepan over medium/low heat and cook 6-8 minutes, whisking constantly*, until completely smooth and thickened. As soon as it has visibly thickened, remove from heat. Do not overcook or boil or it may curdle.

  3. Off the heat, whisk in 1/3 cup sour cream then stir in drained pasta. Season with salt to taste. If the sauce gets too thick, you can thin it out with some of your reserved pasta water.**

Recipe Notes

*This recipe is quick and easy but DO NOT walk away from the cheese sauce. Whisk constantly while it is on the stove to keep it smooth and creamy.** Keep in mind the sauce will thicken more as it cools so you don’t want it to be overly thick right off the stove.

Nutrition Facts
Creamy Mac and Cheese Recipe

Amount Per Serving

Calories 394
Calories from Fat 171

% Daily Value*

Fat 19g29%

Saturated Fat 11g69%

Cholesterol 97mg32%

Sodium 598mg26%

Potassium 198mg6%

Carbohydrates 36g12%

Sugar 4g4%

Protein 18g36%

Vitamin A 600IU12%

Vitamin C 0.9mg1%

Calcium 402mg40%

Iron 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Nutrition Disclosure

Instagram

If you make this recipe, I’d love to see pics of your creations on Instagram, Facebook and Twitter! Hashtag them #natashaskitchen

Q: Do your children have a favorite food that you make – something they request again and again? I’d love to hear from you in a comment below. We are always looking for inspiration (and my children thank you in advance!)

Amazing Vegan Mac and Cheese

  • Author: Cookie and Kate
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 4 servings 1x
  • Category: Pasta
  • Method: Stovetop
  • Cuisine: Vegan

★★★★★

4.6 from 217 reviews

This vegan mac and cheese recipe is incredibly creamy and remarkably cheese-like! You won’t believe how delicious dairy-free mac and cheese can be. Recipe yields 2 large or 4 modest servings.

Scale 1x2x3x

Ingredients

  • 8 ounces whole-grain macaroni elbows
  • 1 head of broccoli, florets cut into small bites (about 1 ½ to 2 cups), optional*
  • 1 ½ tablespoons avocado oil or extra-virgin olive oil
  • 1 small yellow onion, chopped (about 1 ½ cups)
  • 1 cup peeled and grated russet potato (4 ounces, about 1 small or ½ medium potato), preferably organic
  • 3 cloves garlic, pressed or minced
  • ½ teaspoon garlic powder
  • ½ teaspoon onion powder
  • ½ teaspoon dry mustard powder
  • ½ teaspoon fine sea salt, more to taste
  • Small pinch of Frontier Co-op red pepper flakes
  • ⅔ cup raw cashews**
  • 1 cup water, more as necessary
  • ¼ cup Frontier Co-op nutritional yeast 
  • 2 to 3 teaspoons apple cider vinegar or distilled white vinegar, to taste

Instructions

  1. Bring a large pot of salted water to boil for the pasta. Cook according to package directions. If using broccoli, stir it into the pot when just 2 to 3 more minutes remain. Drain, and transfer the contents to a large serving bowl.
  2. Meanwhile, in a medium-to-large saucepan, warm the oil over medium heat. Add the onion and a pinch of salt and cook, stirring often, until the onion is tender and turning translucent, about 5 minutes.
  3. Add the grated potato, garlic, garlic powder, onion powder, mustard powder, salt and red pepper flakes. Stir to combine, and cook, stirring constantly, for about 1 minute to enhance their flavors.
  4. Add the cashews and water, and stir to combine. Let the mixture come to a simmer. Continue simmering, stirring frequently and reducing heat as necessary to avoid a rapid boil, until the potatoes are completely tender and cooked through, about 5 to 8 minutes.
  5. Carefully pour the mixture into a blender. Add the nutritional yeast and 2 teaspoons vinegar. Blend until the mixture is completely smooth, about 2 minutes, stopping to scrape down the sides if necessary. If the mixture won’t blend easily or if you would prefer a thinner consistency, add water in ¼ cup increments, blending after each one.
  6. Taste, and blend in additional salt until the sauce is utterly irresistible (I typically add at least another ½ teaspoon). If it needs a little more zip, add the remaining teaspoon of vinegar. Blend again.
  7. Pour the sauce into the bowl of pasta. Stir until well combined, and serve immediately. Leftovers keep well, chilled and covered, for 3 to 4 days. Gentle reheat, adding a tiny splash of water if necessary to loosen up the sauce.

Notes

Recipe adapted from my vegan queso. 

Make it gluten free: Simply use your favorite gluten-free noodles.

*On broccoli: You can omit the broccoli altogether, or replace it with finely chopped kale or peas (about 1 ½ cups). If you omit it, you might not need to use all of the sauce.

**Raw cashew notes: Most recipes like this suggest soaking the cashews for 4 hours in advance to make them easier to blend and to digest. I honestly never soak mine since I have a powerful Vitamix that blends them right up. The cashews in this recipe are cooked in hot liquid, so they’re softer and even easier to blend. However, if you don’t have a great blender or if you’re concerned about the digestibility factor, go ahead and soak them in advance.

▸ Nutrition Information

The information shown is an estimate provided by an online nutrition calculator. It should not be considered a substitute for a professional nutritionist’s advice.

Chorizo Mac and Cheese Recipe

  • Prep time: 10 minutes
  • Cook time: 50 minutes
  • Yield: Serves 4

We used El Mexicano brand chorizo for this recipe, as it is very soft, almost like a pâté. It integrates with the sauce better than other styles of Mexican chorizo.

This recipe makes a small casserole, you can easily double the ingredients for a large casserole.

Ingredients

  • 2 cups elbow macaroni
  • 1 cup milk
  • 1 teaspoon cornstarch
  • 4 ounces shredded cheddar cheese (about 1 cup)
  • 4 ounces shredded pepper jack cheese (about 1 cup)
  • 6 ounces Mexican chorizo
  • 1/2 cup minced red onion
  • 2 Tbsp flour
  • 2 teaspoons lime juice
  • 2 Tbsp breadcrumbs
  • 1 Tbsp butter

Method

1 Mix the cornstarch with the 2 cheeses in a bowl and set aside. The cornstarch will help prevent the cheese sauce from getting too stringy.

2 Heat the milk: Put the milk into a small saucepan and heat until steamy. Keep warm while you are preparing the recipe, do not let boil.

3 Cook the macaroni pasta: Put 2 quarts of water, salted with 1 Tbsp salt, into a large pot and heat to a boil. Once the water is at a full boil, add the macaroni to the pot. Return to a boil, and cook, uncovered, for about 2 minutes less than the macaroni package specifies, so that it is al dente, cooked, but still firm to the bite.

4 Cook the chorizo and onion: While the water is heating and the macaroni cooking, prepare the chorizo cheese sauce.

Remove chorizo from its casing and put into a medium thick-bottomed saucepan on medium high heat. When the chorizo begins to sizzle, reduce the heat to medium. Cook the chorizo, stirring often, for 2 minutes.

Add the minced red onion and cook the mixture until the onions soften, about 3-4 minutes.

5 Drain macaroni, preheat oven: When the macaroni is cooked, but still a bit firm, drain it and set aside. Preheat oven to 375°.

6 Make the chorizo cheese sauce: Add the flour to the pot with the chorizo and mix well. Everything will clump up. Reduce the heat to medium-low and cook, stirring constantly and scraping the bottom of the pot, for 2 minutes.

Add the hot milk a tablespoon at a time, stirring constantly. When all the milk has been added, heat the mixture to a gentle simmer and cook for 2 minutes.

Mix the grated cheese into the chorizo milk sauce.

7 Add the cooked macaroni to the chorizo cheese sauce. Stir in the lime juice.

8 Bake: Pour the macaroni and cheese into a small casserole dish. Make sure the top is level. Dust the top with the breadcrumbs, then dot with the butter. Bake until the breadcrumbs are golden, about 20 to 25 minutes.

If you want, serve with chopped avocados, crema fresca, and chopped fresh cilantro.

Hello! All photos and content are copyright protected. Please do not use our photos without prior written permission. Thank you!

С курицей

Чтобы к макаронам с сыром не потребовалось дополнительно готовить мясные блюда, можно сразу добавить в угощение куриное мясо. Лучше всего взять филе без кожи.

Но подойдет и мясо, срезанное с любых других частей курицы.

Ингредиенты

Для блюда нужно взять:

  • макароны и сыр (любой полутвердый/твердый) – по 250 г;
  • куриное филе – 280-300 г;
  • масло сливочное – 80 г;
  • муку – 40-45 г;
  • молоко – пол-литра;
  • масло оливы и подсолнечное – по 1 ст. л.;
  • мускатный орех, соль.

Очень вкусно использовать для блюда смесь сыров. Желательно Гауды, Пармезана и Моцареллы. Но можно брать и один сорт.

Пошаговый процесс приготовления

Процесс приготовления включает в себя несколько этапов:

  1. Выбранные сыры (или один сорт продукта) требуется обработать теркой с крупными отверстиями.
  2. Филе птицы следует промыть, обсушить, после чего порубить кубиками размером приблизительно 1 на 1 см.
  3. На сковороде с подсолнечным маслом будет обжариваться измельченная птица. Ее сразу стоит посолить. Можно сдобрить мясо и любыми специями.
  4. Духовку требуется заранее включить разогреваться до средней температуры.
  5. Пасту нужно сварить до готовности в соленой воде. Сразу стоит влить в кастрюлю масло оливы. Тогда макаронные изделия не будут сливаться.
  6. В глубоком сотейнике понадобится растопить на среднем огне сливочное масло. На нем пару минут при частом помешивании будет обжариваться мука.
  7. В получившуюся в сотейнике смесь вливается холодное молоко. Ее необходимо размешать венчиком. Масса будет вариться еще пару минут до загустения. Обязательно постоянно ее помешивать, чтобы соус не подгорал.
  8. В массу в сотейнике остается всыпать 2/3 тертого сыра. Все продукты при этом тщательно перемешиваются до однородного состояния.
  9. Когда сыр растопится, остается посолить соус, всыпать мускатный орех. Заливка для макарон на этом этапе полностью готова.
  10. Заранее сваренный гарнир требуется выложить на дуршлаг, дать стечь воде. После можно отправлять макаронные изделия в форму для запекания. Предварительно следует слегка промазать емкость любым растительным маслом. Оптимально подойдет для блюда форма диаметром примерно 22-26 см.
  11. Поверх макарон будет распределяться обжаренная курица. Можно слегка перемешать эти компоненты.
  12. Остается залить продукты соусом. Желательно повторить перемешивание широкой лопаткой.
  13. Засыпаются продукты оставшейся сырной стружкой.

Далее требуется отправить форму со всем содержимым в разогретый до средней температуры духовой шкаф. Запекаться блюдо будет около четверти часа. При необходимости можно добавить еще несколько минут на приготовление угощения.

Easy Homemade Mac and Cheese Recipe

This Easy Homemade Mac and Cheese Recipe is made with 6 ingredients in 15 minutes on the stovetop (no baking required)! Time to ditch the boxed mac and cheese for this irresistibly creamy, smooth & cheesy homemade recipe! 

Prep Time 5 minutes

Cook Time 10 minutes

Total Time 15 minutes

Servings 8 Servings

Calories 271.1kcal

Author Laura

Ingredients

Cheese Sauce:

  • 2 TBS butter
  • 2 TBS
  • ½ tsp
  • ¼ tsp (optional but recommended)
  • 1 cup  whole milk
  • ¼ cup sour cream or Greek yogurt
  • 2 cups shredded cheddar cheese

Instructions

Make the cheese sauce:

  • Mix flour, sea salt, and garlic powder together in a small bowl. Set aside.
  • In a medium saucepan over medium heat, melt the butter.
  • Add flour mixture and whisk to combine.
  • Cook for 1 minute until mixture is slightly brown.
  • Add 1 cup milk and whisk until the mixture is smooth.
  • Add sour cream (or Greek yogurt) and whisk until smooth.
  • Cook on medium-high heat until the mixture is thickened (about 3-5 minutes). Do not let it boil.
  • Once mixture is thick (sticks to the back of the spatula), reduce heat to low and add cheese. Whisk until cheese is melted and mixture is smooth. Taste and add more salt/seasoning if desired.
  • Add cooked pasta to the pot of cheese sauce and stir until the sauce is evenly distributed.
  • Let the mac and cheese cool for 3-5 minutes or until the cheese sauce has thickened a little bit and sticks to the noodles. Serve warm!

Storage & reheating

Store in an airtight container in the refrigerator. Reheat on the stovetop or in the microwave. You may need to add another 1-2 TBS of milk to make the mac and cheese creamy again after storing!

Ingredient Substitutions: 

Here are some notes on the ingredients in this easy mac and cheese recipe, as well as possible substitutions. 

  • Macaroni. I have used just about every noodle variety under the sun to make this mac and cheese recipe and it always turns out delicious! You can also use gluten-free pasta, whole wheat pasta, chickpea pasta, etc. etc. 
  • All-Purpose Flour. There are a few substitutions that work well for the flour including corn starch, tapioca starch/flour, and all-purpose gluten-free flour.
  • Milk. Any kind of liquid dairy works well in this recipe. Just remember the higher the fat content, the creamier your homemade mac and cheese will be. 2% milk, whole milk, half and half and cream all work well! 
  • Sour Cream. I have used Greek Yogurt in place of sour cream with excellent results.
  • Cheese. I recommend a high-quality medium to sharp cheddar cheese for the best flavor!
  • Garlic powder. This ingredient is optional but I think it adds just a touch of flavor that takes this mac and cheese recipe up a notch without making it unpalatable to kids. Adjust the amount to your family’s tastes! 

Как приготовить макароны с сыром в духовке и без нее – классический американский рецепт

Количество порций: 6-8

Ингредиенты:

  • Макароны (рожки, ракушки, перья и др. некрупные макароны) – 450 г;
  • Сливочное масло – 75 г (5 ст. ложек);
  • Мука – 75 г (5 ст. ложек);
  • Молоко – 625 мл (2,5 стакана);
  • Сыр Чеддер, Гауда, Пармезан или любой другой плавящийся сыр – 240-250 г (2 стакана сырной стружки);
  • Соль – 0,5 ч. ложки;

По желанию можно добавить: 1/4 чайной ложки горчичного порошка, 1/4 чайной ложки черного или красного перца, 1/2 чашки панировочных сухарей.

Посуда и инструменты:

  • Кастрюля (для варки макарон);
  • Форма для запекания среднего размера;
  • Терка.

Рецепт:

  1. Ставим духовку разогреваться до 200° C. Также смазываем форму маслом.

  1. Варим макароны. Варим макароны до состояния al dente (от итал. al dente — на зубок), затем сливаем воду и откладываем в сторону. Макароны должны быть твердыми, но не сырыми. Мы варили наши рожки ровно 7 минут.

  1. Натираем сыр на терке. Пока макароны варятся, можно натереть сыр.

  1. Делаем ру (roux). Не пугайтесь этого странного французского термина, ведь ру – это просто смесь топленого масла и муки в пропорции 1:1. Он нужен для того, чтобы загустить будущий соус. Чтобы сделать ру, растопите масло на среднем огне, затем насыпьте муку и размешайте смесь до однородного состояния. Готовьте ру 1-2 минуты.
  1. Разогреваем молоко в СВЧ-печи 1-2 минуты. Делать это не обязательно, но желательно, так как теплое молоко лучше смешивается с ру.
  2. Добавляем в соус молоко. Настал самый ответственный и волшебный момент. Сейчас на ваших глазах ру превратится в густой и сливочный соус бешамель. Итак, медленно влейте немного теплого молока в ру, одновременно орудуя венчиком. Сначала вы увидите, что смесь загустела и стала комковатой. Продолжайте взбивать ее, чтобы комки и молоко полностью растворились, и соус стал похож на однородное картофельное пюре как на фото ниже. Далее добавьте следующую порцию молока и снова взбейте смесь – вы увидите, что смесь стала еще пышнее. Продолжайте вливать молоко и взбивать соус по частям.
  1. Готовим соус до загустения. Дайте соусу потомиться на среднем огне, пока он не загустеет и не станет приставать к ложке (около 5–8 минут). Периодически бешамель нужно помешивать, царапая дно сковороды. Консистенция соуса должна быть похожа на нечто среднее между кефиром и густыми сливками (см. картинку ниже).

Если соус станет слишком густым, вы можете добавить еще немного молока.

  1. Добавляем в бешамель тертый сыр. Снимите кастрюлю с огня и начните добавлять натертый сыр в соус по одной горсти за раз, одновременно размешивая его венчиком или лопаткой. Также добавьте соль, и по желанию, перец или горчичный порошок.

  1. Добавляем сырный соус к макаронам. Вылейте соус на пасту и перемешайте блюдо. Вуаля! Макароны с сыром по-американски готовы! Далее вы можете их запечь, но это совсем не обязательно. Есть мнение, что запеченные мак-н-чиз вкуснее

Чтобы смешивать макароны с сырным соусом было удобнее, мы переложили их в посуду побольше

  1. Запекаем макароны с сыром в духовке. Если вы решили запечь макароны с сыром, то переложите их в форму для выпечки, смазанную маслом, и разровняйте. Время запекания – 10-15 минут, а если точнее, то до образования пузырьков и золотистого цвета. При желании, перед тем как отправить блюдо в духовку, его можно посыпать панировочными сухарями или тёртым сыром.

Step 3: Make the Cheese Sauce

While the macaroni is cooking, make the cheese sauce! It’s really easy but there are a few notes that we’ll go over to ensure your success!

Make a Roux. 

This homemade mac and cheese sauce starts with a roux. What is a roux? It’s a mixture of fat (usually butter) and flour that is used to create thick sauces. Start by melting the butter (do not let it brown) and then adding the dry ingredients (flour, salt and garlic powder). 

Use a whisk to combine the ingredients until the mixture is homogenous (uniform throughout). Let it cook (you will see it bubbling) for about 60 seconds before moving on!

Add wet ingredients. 

After the roux has cooked for 60 seconds, add the milk and whisk the mixture really well. Add the sour cream or Greek yogurt and whisk again. At this point the mixture will be fairly runny. Cook over medium heat whisking every 10-15 seconds until the sauce starts to thicken. 

Do NOT let this mixture boil! If you do you may end up with a mac and cheese sauce that is too thick. Once the sauce has thickened enough to stick to a spatula, turn the heat to low. Then it’s time for the next step…

Add the cheese & whisk until smooth 

Add the cheese and whisk until the sauce is smooth and all the cheese is melted. This will take 1-2 minutes over low heat! At this point it is important to taste the homemade mac and cheese sauce and adjust the salt/garlic according to your tastes!

Пошаговое приготовление

  1. Подготовим необходимые продукты по списку и рабочую поверхность. В отличие от простых макарон с добавлением к ним натертого сыра, макароны по-американски готовятся с густым сливочно-сырным соусом. Для начала отварим 300 г макарон. Поставим кастрюлю на плиту, доведем воду до кипения, хорошо ее подсолим и отправим вариться макароны до готовности. Макароны нужно варить согласно инструкции на упаковке. Для данного рецепта можно использовать любые макароны: рожки, спиральки, ракушки, трубочки, бантики и другие на ваше усмотрение.
  2. Натрем два вида сыра – твердый и мягкий. Для этого блюда нужно выбирать ароматные и вкусные сыры, такие как пармезан и чеддер. Можно поэкспериментировать и попробовать приготовить макароны с другими видами сыра. Сыра потребуется много – около 500 г. Приготовим сливочно-сырный соус. Основой этого соуса является соус бешамель. Это отличный соус, который можно использовать как основу для приготовления многих блюд. Соус следует готовить в кастрюле или сотейнике, обязательно с толстым дном. Если у вас такой нет, то можно воспользоваться и сковородой. Растапливаем 50 г сливочного масла на среднем огне.
  3. Всыпаем 60 г пшеничной муки и тщательно перемешиваем либо венчиком либо деревянной лопаткой. Должна получится однородная и густая масса.
  4. Небольшими порциями начинаем вливать 450 г молока. Каждый раз хорошо перемешиваем, чтобы не образовывались комочки и можно было регулировать густоту соуса. Молоко можно предварительно подогреть или вливать холодным.
  5. Соус довести до кипения, постоянно помешивая, варить 1 – 2 минуты до загустения соуса. Солим по вкусу. Добавляем по 1 ч. л. паприки и сухого молотого чеснока. Очень хорошо сочетается с соусом бешамель молотый мускатный орех. Также вы можете добавить любые специи и приправы по вашему вкусу.
  6. В самом конце к соусу добавляем натертый сыр, размешиваем, чтобы сыр разошелся в соусе.
  7. Горячие макароны выкладываем на блюдо и поливаем сливочно-сырным соусом. Хорошо перемешиваем, чтобы сыр покрыл все макароны. По желанию готовое блюдо можно присыпать любой зеленью, но и просто так макароны имеют божественный вкус. Зовем всех к столу и пробуем.

Приятного аппетита!

Запеканка из макарон с сыром в духовке

Ингредиенты: 470 г макаронных изделий, соль, 270 г твердого сыра, 3 ст. ложки сливочного масла, 2 ст. ложки муки, 1,5 ст. жирного молока, щепотка соли.

  1. В закипевшую соленую воду опускаются макароны и варятся 3-4 минуты, после чего откидываются на дуршлаг, но не промываются.
  2. Отдельно готовится соус. Для этого в небольшой кастрюльке растапливается несоленое сливочное масло, на нем 2-3 мин. обжаривается пшеничная мука до золотистого оттенка. Смесь нужно постоянно помешивать, чтобы в ней не образовывались комочки.
  3. В соус тонкой струйкой вливается молоко. Продолжается помешивание. Можно использовать для такого соуса сладкую молотую паприку, мускатный орех и другие ароматные специи.
  4. В соус всыпается тертый сыр. Небольшое количество последнего откладывается в сторону. Нужно также посолить массу по вкусу.
  5. По жаропрочной емкости распределяются макароны и разравниваются. Сверху выливается соус.
  6. Остается посыпать угощение тертым сырком и отправить в духовку примерно на 25 минут.

Макароны, запеченные с сыром в духовке, будут готовы, когда на их поверхности появится золотистая корочка.

Step 5: Serve!

Serve this homemade mac and cheese recipe all by itself for an easy lunch or dinner! My kids love it with chopped up hot dogs. I enjoy eating a small portion with a giant salad! You can also serve this homemade mac and cheese as an easy side dish for a BBQ or potluck!

What can I add to Mac & Cheese? 

If you’re looking for an extra special way to serve this easy mac and cheese recipe, here are some suggestions for delicious add-ins: 

  • cooked & crumbled bacon
  • hot dogs (a kid favorite, as mentioned above)
  • Vegetables (broccoli, peas, carrots, etc.)
  • Minced garlic and diced onions (cook them in the butter before adding the flour when making the roux, you may need 1 extra TBS butter if you’d like to add this)
  • Hot sauce, ketchup or BBQ sauce 

Creamy Mac and Cheese Recipe

4.86 from 28 votes

Prep Time: 10 minutes

Cook Time: 20 minutes

Total Time: 30 minutes

A homemade Mac and Cheese Recipe that children eat (and love)! The ultra creamy cheese sauce is so easy to whip up and you can use a variety of pasta. You’ll make this macaroni and cheese over and over.

Author: Natasha of NatashasKitchen.com

Skill Level:

Easy

Cost to Make:

$10-$15

Keyword:

Mac and Cheese, Macaroni and Cheese

Cuisine:

American

Course:

Dinner, Side Dish

Calories: 394 kcal

Servings: 8 people

Ingredients

  • 12
    oz
    elbow macaroni pasta
  • Salt for pasta cooking water
  • 12
    oz

    we used the Vit D one

  • 2
    large eggs
  • 6
    oz
    havarti cheese
    (2 cups grated)
  • 6
    oz
    colby jack cheese
    (2 cups grated)
  • 3/4
    tsp

    or to taste

  • 1/3
    cup
    sour cream

Instructions

  1. Bring a large pot of salted water to a rolling boil. Add pasta and cook according to package instructions. Reserve 3/4 cup pasta cooking water, then drain remaining water and set pasta aside in the pot.
  2. In a medium saucepan, combine 12 oz evaporated milk, 2 eggs, both grated cheeses and 3/4 tsp salt. Place saucepan over medium/low heat and cook 6-8 minutes, whisking constantly*, until completely smooth and thickened. As soon as it has visibly thickened, remove from heat. Do not overcook or boil or it may curdle.

  3. Off the heat, whisk in 1/3 cup sour cream then stir in drained pasta. Season with salt to taste. If the sauce gets too thick, you can thin it out with some of your reserved pasta water.**

Recipe Notes

*This recipe is quick and easy but DO NOT walk away from the cheese sauce. Whisk constantly while it is on the stove to keep it smooth and creamy.** Keep in mind the sauce will thicken more as it cools so you don’t want it to be overly thick right off the stove.

Nutrition Facts
Creamy Mac and Cheese Recipe

Amount Per Serving

Calories 394
Calories from Fat 171

% Daily Value*

Fat 19g29%

Saturated Fat 11g69%

Cholesterol 97mg32%

Sodium 598mg26%

Potassium 198mg6%

Carbohydrates 36g12%

Sugar 4g4%

Protein 18g36%

Vitamin A 600IU12%

Vitamin C 0.9mg1%

Calcium 402mg40%

Iron 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Необычные ингредиенты

Отзывы о макаронах с сыром по-американски убеждают, что это блюдо обладает очень нежным деликатным вкусом. Но если вам хочется добавить ярких акцентов, можно поимпровизировать.

В готовящийся соус многие добавляют горчицу — обычную или французскую (в зернах). Щепотка молотого мускатного ореха сделает вкус выразительнее и ярче. Допустимо добавить в соус и немного сушеного чеснока.

Некоторые добавляют в макароны перед запеканием кусочки бекона или курицы, крабовое мясо или очищенные от панцирей креветки. Это уже можно назвать отдельным блюдом, приготовленным на основе классического рецепта.

А еще можно посыпать кушанье свежей зеленью.

Приготовление соуса для макарон с сыром по-американски

Рецепт с фото дает понять, что за основу взят обычный бешамель. Растопите масло в сковороде, добавьте муку, слегка поджарьте, непрерывно помешивая. Масса начнет комковаться, собираться в сгустки. Не прекращая действовать лопаткой, влейте молоко. Растирайте мучные комочки, пока соус не станет однородным. Убавьте огонь, дайте массе хорошо прогреться.

Отложите небольшую горсть сыра обоих сортов в сторону – она понадобится для корочки. Остальной всыпьте в горячий соус и снимите его с огня. Перемешайте, чтобы все частички равномерно распределились. Сразу же загрузите соус в макароны, размешайте. Вы увидите, как сыр сразу же начинает плавиться – именно это нам и нужно.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Adblock
detector